Tälle sivulle tulee wikiin ja sen sisältöihin tutustumista helpottavia winkkejä.


Wabi-sabi

Epätäydellisen, epävarman ja keskeneräisen rohkea julkaiseminen on on yksi wikityöskentelyn keskeisistä perusasenteista, jota ilmentää epätäydellisen ja muuttuvan kauneutta tarkoittava japanilainen wabi-sabi -käsite. (lähde: Thoeny,P. & Woods, D., Wikis for dummies, 2007). Wikisä mikään ei ole lopullisesti valmista vaan kaikkea on tarkoitus kehittää ja täydentää. Esimerkiksi erilaisten artikkeleiden valmiusaste voi vaihdella ideasta tai kysymyksestä alkaen pitkälle työstettyyn aiheen käsittelyyn. Muokkaukset, lisäykset, parannusehdotukset ja kysymykset ovat siten tervetulleita ja oikeastaan välttämättömiäkin.

Wikissä liikkuminen

Wikissä liikutaan vasemmalla olevassa Navigation -palkissa ja wikisivuilla olevien linkkien kautta halutuille sivuille. Takaisin aikaisemmille sivuille voi palata myös selaimen vasemmassa yläkulmassa olevia nuolipainikkkeita käyttäen. Navigation -palkki on aina näkyvissä, joten sen avulla voi mistä tahansa palata etusivulle tai muille palkissa mainituille sivuille.

Mitä uutta wikiin on ilmestynyt?

Wikisivun vasemmassa ylänurkassa Actions -otsikon alla on Recent changes -painike, jota klikkaamalla saat näkyviin sivut, joille on viimeisen kuukauden aikana wikiin tehty lisäyksiä, täydennyksiä tai muutoksia.

Yksittäiselle sivulle tehdyt muutokset saat näkyviin klikkaamalla sivun yläosassa olevaa History -painiketta. Näkyviin tulee luettelo sivun eri versioista ja niiden kirjoittamisjankohdista. Voit vertailla kahta eri versiota kerrallaan klikkaamalla niiden kohdalla olevia select -painikkeita. Vertailun tuloksena saat sivun näkymään siten, että siinä on korostettu lisätyt ja poistetut kohdat.

Kuka on kirjoittanut sivulle ja mitä?

Klikkaamalla sivun yläosassa olevaa History -painiketta saat näkyviin luettelon kyseiselle sivulle tehdyistä muokkauksista. Jokaisen version kohdalla on näkyvissä tekijän käyttäjätunnus. Vertailemalla tietyn tekijän tekemää versiota edelliseen versioon saat näkyviin kyseisen kirjoittajan tekemät lisäykset tai muutokset. Klikkaamalla kirjoittajan käyttäjätunnusta ja sitteen View profile -painiketta saat näkyviin tarkempia tietoja kirjoittajasta (mikäli hän on kirjoittanut niitä omaan profiiliinsa).